Bemiddeling ouderschapsplan – hoe werkt dit?

Geschreven door An Notelteirs

28 maart 2024

Bemiddeling ouderschapsplan

Wanneer ouders de keuze maken om te scheiden, is het opstellen van een ouderschapsplan een belangrijke stap. Vaak gaat het om een nieuwe situatie waarin ouders op zoek gaan naar juridisch advies en praktische tips. Bemiddeling kan in deze situatie een waardevolle bijdrage leveren om snel duidelijkheid en structuur te bieden, wat geen overbodige luxe is in een periode die voor iedereen emotioneel en erg stresserend kan zijn. 

Wat is een ouderschapsplan en waarom is het belangrijk? 

Een ouderschapsplan is een document waarin onderlinge afspraken staan over de opvoeding en het ouderschap. Het bevat regelingen over de verblijfsplaats, de omgangsregeling, de uitoefening van ouderlijk gezag, een uitgebreide kostenregeling die verder gaat dan enkel de alimentatie of het wekelijkse zakgeld, de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken en hoe ouders elkaar informeren over belangrijke zaken. Vaak zal een ouderschapsplan ook zo opgesteld worden dat er al rekening wordt gehouden met de (toekomstige) leeftijd van het kind.  

Bemiddeling ouderschapsplan – wat zijn de voordelen? 

Focus op de kinderen: Bemiddeling zorgt ervoor dat de behoeften van de kinderen centraal staan. Door samen te werken aan een plan dat het beste is voor de kinderen, kunnen ouders een stabielere omgeving voor hun kinderen creëren met behulp van een neutrale bemiddelaar. 

Conflicten vermijden: Dankzij het vastleggen van goede en duidelijke afspraken, worden conflicten vermeden. De vastgelegde afspraken zorgen er ook voor dat er bijvoorbeeld minder toekomstige discussies over een verblijfsregeling ontstaan. Ouders nemen dit ook mee in hun communicatie naar elkaar en het kind. Dit leidt tot minder stress en een positievere omgeving voor iedereen die betrokken is. 

Expertise: Bemiddeling biedt de ruimte voor maatwerk en flexibiliteit. Ouders kunnen samen afspraken maken die specifiek zijn afgestemd op hun situatie en de behoeften van hun kinderen in plaats van te vertrouwen op standaardregelingen. Daarbovenop hebben veel erkende bemiddelaars een juridische achtergrond. Heb je vragen over kinderbijslag, fiscale gevolgen of de juridische aspecten rond een echtscheiding? Ook deze vragen kunnen worden beantwoord tijdens een bemiddeling tussen beide ouders. 

Kostenbesparing: Het proces van bemiddeling is vaak sneller en minder duur dan een juridische procedure voor de rechtbank. Dit kan een belangrijke overweging zijn voor veel gezinnen die door een scheiding gaan. Een juridische strijd zorgt bovendien vaak voor onbegrip en frustraties, wat dan weer vaak een bron vormt voor toekomstige conflictsituaties 

Verbeterde communicatie en samenwerking: Door samen na te denken over hun ouderschapsplan, kunnen ouders hun manier van communiceren verbeteren en samenwerken in het belang van hun kind. Dit is niet alleen de inzet tijdens het bemiddelingsproces, maar ook voor de toekomstige omgang met elkaar en met hun kinderen. 

Duurzame afspraken: Afspraken die in goed overleg en met wederzijds begrip zijn gemaakt, hebben een grotere kans om op lange termijn te worden nageleefd. Dit draagt bij aan een stabielere en voorspelbaardere toekomst voor de kinderen. Vaak spreekt men ook over een meegroei-ouderschapsplan; de afspraken in een ouderschapsplan gaan ook al rekening houden met de toekomstige leeftijd en de ontwikkeling van het kind. 

Privacy en vertrouwelijkheid: Bemiddeling vindt plaats in een vertrouwelijke setting waar respectvol met elkaar wordt omgegaan. De details van afspraken en discussies mogen niet openbaar gemaakt. Dit kan een geruststellend aspect zijn voor veel ouders omdat ze op die manier alle bezorgdheden rond het kind vrijuit kunnen delen.  

Hoe kan ouderschapsbemiddeling helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan? 

Bemiddeling biedt de mogelijkheid om onder begeleiding van een neutrale bemiddelaar samen tot afspraken te komen waarin het belang van het kind centraal staat. De bemiddelaar helpt jullie om de belangen van zowel de kinderen als van jullie beiden helder te krijgen en zorgt ervoor dat jullie samen tot duurzame en evenwichtige afspraken komen. Een goed ouderschapsplan voorziet ook duidelijke afspraken voor de toekomst. 

Is het aangeraden om een erkend bemiddelaar in te schakelen? 

Absoluut! Een erkend bemiddelaar heeft de ervaring en kennis om het proces in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat alle belangrijke punten worden besproken en vastgelegd. Bij N-advocaten & bemiddelaars hebben we ruime ervaring met het begeleiden van bemiddelingstrajecten en het opstellen van ouderschapsovereenkomsten. Voor meer informatie of om een afspraak te maken, kun je ons bereiken via het telefoonnummer 03 345 44 07 of mailen naar info@n-advocaten.be

Meer weten?

An Notelteirs

An Notelteirs

An Notelteirs is een ervaren advocaat gespecialiseerd in o.a. bemiddeling, familierecht, verkeersrecht en aansprakelijkheidsrecht. Ze is gepassioneerd over het adviseren en bijstaan van cliënten in deze complexe rechtsgebieden. Via haar online adviezen biedt An diepgaande inzichten en actuele informatie om lezers te informeren en te ondersteunen.