Wat is een vluchtmisdrijf? – Juridische analyse

Geschreven door An Notelteirs

28 maart 2024

wat is een vluchtmisdrijf

In dit artikel duiken we dieper in de juridische definitie van een vluchtmisdrijf. Het is een term die vaak in de media en in dagelijkse gesprekken opduikt, maar wat houdt het nu precies in?

Wat zegt de wetgeving over het plegen van een vluchtmisdrijf?

In artikel 33 van de wegverkeerswet wordt er een straf voor vluchtmisdrijf opgelegd voor:

elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest,

 2° hij die wetend dat hij zelf oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest,

 de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is.

Bespreking juridische elementen vluchtmisdrijf

Hieronder gaan we dieper in op alle elementen die betrekking hebben op een vluchtmisdrijf.

Bestuurder van een voertuig (of van een dier)

De wegverkeerswet stelt duidelijk dat je bestuurder moet zijn van een voertuig of een dier. Je kunt dus bijvoorbeeld ook zittend op een paard schade veroorzaken en vluchtmisdrijf plegen. In de praktijk betreft het meestal verkeersongevallen met een voertuig zoals een auto, vrachtwagen of fiets.

Oorzaak of aanleiding tot een verkeersongeval

Het voertuig (of dier) dat je bestuurt, moet de oorzaak of aanleiding zijn van een ongeval. Het is een veelvoorkomend misverstand dat alleen degene die een verkeersongeval veroorzaakt, vluchtmisdrijf kan plegen. Zelfs als je niet direct betrokken was bij het ongeval en weggaat om te ontsnappen aan officiële vaststellingen, ben je schuldig aan het plegen van vluchtmisdrijf.

Het moet gaan om een verkeersongeval

Een verkeersongeval wordt gedefinieerd als een onverwachte, abnormale gebeurtenis die leidt tot schadelijke gevolgen. De schadelijke gevolgen kunnen zowel fysiek als materieel zijn. Er moet dus sprake zijn van enige vorm van schade; zonder schade is er geen sprake van een verkeersongeval, en dus ook niet van vluchtmisdrijf.

Openbare plaats

Een openbare plaats is een veel ruimer begrip dan de openbare weg. Dit omvat ook terreinen toegankelijk voor het publiek, zoals de parking van een supermarkt of een op de openbare weg aansluitend bedrijfsterrein waar iedereen kan oprijden.

Vlucht nemen om zich aan dienstige vaststellingen te onttrekken

Je moet bewust de plaats van het verkeersongeval verlaten hebben om vaststellingen te vermijden. Ook als je meent dat het ongeval niet door jou veroorzaakt is of dat er geen schade is, moet je ter plaatse blijven. Het is volgens de rechtbank niet aan jou om te beoordelen of je schuldig bent of aanleiding hebt gegeven tot het ongeval. Zelfs wanneer je later zou terugkeren naar de plaats van het ongeval is er sprake van vluchtmisdrijf.

De politierechter in Turnhout heeft in 2001 beslist dat een bestuurder die na een ongeval maar voor de aankomst van de politie alcohol dronk de dienstige vaststellingen verhinderde en zich dus heeft schuldig gemaakt aan vluchtmisdrijf.

Enkele veelgestelde vragen over vluchtmisdrijf

Ik heb mijn naam en telefoonnummer achtergelaten – is dit ook een vluchtmisdrijf?

Zelfs als je een briefje achterlaat met jouw naam en telefoonnummer, wordt dit wettelijk beschouwd als een vluchtmisdrijf.

Ik heb het slachtoffer geholpen – is dit voldoende?

De politierechter in Leuven oordeelde in 2007 dat een persoon die geen enkel initiatief nam om de politie te verwittigen teneinde toe te laten dienstige vaststellingen te doen, vluchtmisdrijf pleegde, ook al heeft hij hulp geboden aan het zwaar gewonde slachtoffer.

Welke straf kan ik hiervoor oplopen?

De straffen voor vluchtmisdrijf kunnen hoog oplopen. Je kan een gevangenisstraf krijgen tot 6 maanden en een boete tot 2.000 euro of een van deze straffen. Indien er gewonden zijn zal de bestraffing kunnen oplopen tot een gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 5.000 euro of een van deze straffen en een rijverbod.

Hoe kan ik een advocaat contacteren met expertise in vluchtmisdrijven?

Je kan ons steeds contacteren op het telefoonnummer 03 345 44 07 of mailen naar info@n-advocaten.be.

Meer weten?

An Notelteirs

An Notelteirs

An Notelteirs is een ervaren advocaat gespecialiseerd in o.a. bemiddeling, familierecht, verkeersrecht en aansprakelijkheidsrecht. Ze is gepassioneerd over het adviseren en bijstaan van cliënten in deze complexe rechtsgebieden. Via haar online adviezen biedt An diepgaande inzichten en actuele informatie om lezers te informeren en te ondersteunen.