Kind wil geen co-ouderschap meer – wat nu?

Geschreven door An Notelteirs

2 november 2023

Kind wil geen co-ouderschap meer

Co-ouderschap over het verblijf is een regeling waarbij een kind ongeveer evenveel tijd doorbrengt bij beide ouders, afwisselend verblijvend in beide huishoudens. Deze evenwichtige verdeling van tijd en aandacht werkt voor veel gezinnen goed. Maar wat als de situatie verandert en het kind zich niet meer goed voelt bij de co-ouderschapsregeling? Wat als het kind zelfs aangeeft het verblijfsco-ouderschap niet meer te wensen? Er rijzen dan tal van vragen die wij in dit artikel graag behandelen.

 

Wat is de impact als een kind het co-ouderschap niet meer wenst?

Wijzigingen in het co-ouderschap over de verblijfsregeling kunnen grote gevolgen hebben voor de onderlinge relaties. Dit kan leiden tot verdriet, frustratie en zelfs conflicten tussen de ouders. Open communicatie en samenwerking tussen ouders is essentieel in deze situaties. Indien dit moeilijk loopt kan een bemiddeling bijzonder waardevol zijn voor de ouders.

 

Hoe reageren als een kind geen co-ouderschap meer wenst?

Wanneer een kind deze wens uitdrukt, is een respectvolle en open aanpak nodig, waarbij de ouders zich soepel opstellen. Het is van groot belang om naar het kind te luisteren, de achterliggende redenen te begrijpen en samen het gesprek aan te gaan.

 

Kunnen ouders de verblijfsregeling zelf aanpassen?

Het bijstellen van een bestaande verblijfsregeling kan altijd in onderling overleg. Nieuwe afspraken moeten wel gezamenlijk worden genomen. Het is dus niet mogelijk om als vader of moeder op eigen houtje te beslissen hoe de nieuwe verblijfsregeling eruit ziet.

 

Wat als het kind geen contact meer wil met één van de ouders?

Mogelijks wil een kind op een bepaald ogenblik helemaal geen contact meer met één van de ouders. Kinderen kunnen juridisch gezien niet zelf beslissen om een omgangsregeling stop te zetten. In België wordt van beide ouders zelfs verwacht dat ze zich inzetten om de bestaande regeling na te leven en dat zij hun kind hierin ook aanmoedigen. Het is wel cruciaal om hierover in gesprek te gaan met het kind om goed te begrijpen wat het probleem is, zodat uw kind zich steeds veilig en gehoord voelt.

 

Welke juridische stappen zijn er mogelijk voor ouders?

Vaak komen ouders via een bemiddeling tot een akkoord over de verblijfsregeling van het kind. Problemen over het verblijf van het kind kunnen ook worden voorgelegd aan de familierechtbank. Enkele familierechtbanken stellen wel als voorwaarde dat de ouders eerst een gesprek hebben met een trajectbegeleider over de verschillende manieren om een geschil op te lossen alvorens de zaak te behandelen. De rechter zal altijd rekening houden met het welbevinden van het kind. Om een goed beeld te krijgen zal de rechter meestal een maatschappelijk onderzoek laten uitvoeren. Vanaf 12 jaar kan het kind ook door de rechter worden gehoord. De rechtbank stuurt het kind automatisch een uitnodiging. Indien er sprake is van een verontrustende opvoedingssituatie zou de jeugdrechter maatregelen kunnen opleggen. Jeugdbeschermingsmaatregelen gaan in dat geval voor op de regeling die werd uitgesproken door de familierechtbank. Tot slot is in geval van extreme niet-naleving van een contactregeling een strafrechtelijke vervolging van de weigerende ouder niet uitgesloten. Wij adviseren ouders om een erkend familiale bemiddelaar of advocaat familierecht te raadplegen. Zij kunnen ouders begeleiden bij het kiezen van de meest passende oplossing voor hun vragen.

Meer weten?

An Notelteirs

An Notelteirs

An Notelteirs is een ervaren advocaat gespecialiseerd in o.a. bemiddeling, familierecht, verkeersrecht en aansprakelijkheidsrecht. Ze is gepassioneerd over het adviseren en bijstaan van cliënten in deze complexe rechtsgebieden. Via haar online adviezen biedt An diepgaande inzichten en actuele informatie om lezers te informeren en te ondersteunen.